Γράφει ο Τόγιας Κων/νος, Γενική Διεύθυνση Ασφάλεια Ζωής.gr

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφάλισης κερδίζει συνεχώς έδαφος  τα τελευταία έτη μιας και που προσφέρει αμεσότητα ως προς τη πραγματοποίηση των εξετάσεων και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών μιας και που τα διαγνωστικά κέντρα εξοπλίζονται με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.

H δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων παρέχεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες διαμέσου ειδικών πακέτων ασφάλισης.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στα διαγνωστικά κέντρα με τα οποία συνεργάζονται οι ασφαλιστικές εταιρίες ώστε να πραγματοποιούν τις ιατρικές τους εξετάσεις.

Τα βήματα για τη διενέργεια των εξετάσεων είναι εξαιρετικά απλά, περιλαμβάνουν :

  • Την απόκτηση του ιατρικού παραπεμπτικού για τη διενέργεια των εξετάσεων (θα πρέπει να αναφέρεται σε αυτό η αιτιολογία για την παραπομπή), ενώ στη συνέχεια κλείνεται ραντεβού στο διαγνωστικό κέντρο που επιθυμεί ο ασφαλισμένος.
  • Κατά τη προσέλευση στο διαγνωστικό κέντρο ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προσκομίσει το παραπεμπτικό του, τη ταυτότητά του καθώς και τον αριθμό του συμβολαίου του.
  • Η έγκριση για τη διενέργεια των εξετάσεων μπορεί είτε να προηγηθεί της έλευσής του ασφαλισμένου στο διαγνωστικό κέντρο, είτε να πραγματοποιηθεί εκείνη τη στιγμή και διαρκεί λίγα λεπτά.

Τι πρέπει να γνωρίζεται

Κάθε ασφαλιστική εταιρία διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο διαγνωστικών κέντρων,  φροντίστε να αναζητήσετε τις περιοχές κάλυψης ώστε να γνωρίζετε το διαγνωστικό κέντρο της περιοχής σας.

Τα διαγνωστικά πακέτα εξετάσεων διαθέτουν ετήσιο όριο κάλυψης το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 700€ έως 3.000€, ενώ μπορεί να έχουν ακόμη και απεριόριστο όριο.

Ανάλογα με το πακέτο μπορεί η συμμετοχή του ασφαλισμένου να είναι μηδενική, είτε το παραπεμπτικό είναι συνταγογραφημένο, είτε όχι, ενώ σε άλλα μπορεί να προβλέπεται συμμετοχή η οποία ωστόσο μηδενίζει με παραπεμπτικό του ΕΦΚΑ.

Τα πακέτα διαγνωστικών εξετάσεων προβλέπουν πέραν από τη ίδια τη δυνατότητα διενέργειας των εξετάσεων και τη παροχή ενός πλήθους ιατρικών υπηρεσιών όπως επισκέψεις σε ιατρεία, δίκτυο φυσικοθεραπευτών κ.α

Τα συμβόλαια αυτά είναι κυρίως ετησίως ανανεούμενα, αλλά μπορεί να είναι ακόμη και ισόβια.

Κρατήστε επίσης ότι ανάλογα με το ασφαλιστικό πακέτο μπορεί να προβλέπεται προασφαλιστικός ιατρικός έλεγχος, ενώ προϋπάρχουσες παθήσεις καλύπτονται από ειδικά πακέτα ασφάλισης εξετάσεων.

Εξαιρέσεις και αναμονές

Όπως όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα έτσι και τα προγράμματα εξετάσεων προβλέπουν εξαιρέσεις, οι σημαντικότερες  :

  • Εξετάσεις για τη διερεύνηση της ψυχικής υγείας
  • Αλκοολική ηπατοπάθεια και χρήση ναρκωτικών ουσιών
  • Διερεύνηση στειρότητας ή κύησης
  • Διερεύνηση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
  • AIDS
  • Αλλεργικά tests

Ως προς τις χρονικές αναμονές ορίζεται συνήθως μία και γενική, η οποία τοποθετείται στις 30 ημέρες ενώ μπορεί να φτάνει μέχρι και τους 3 μήνες (ανάλογα την ασφαλιστική εταιρία ) από τη σύναψη του προγράμματος.

Η διεύθυνσή μας ειδικεύται στο σχεδιασμό προγραμμάτων υγείας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας απευθείας στο 210 – 57 11 918 καθώς και μέσω email στο info@asfaleia-zois.gr

H πλατφόρμα μας σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα σχεδιασμού online του διαγνωστικού προγράμματος που επιθυμείτε στο link που ακολουθεί.